SAĞLIK YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
SAĞLIK YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA VE BİRİKTİRME SANDIĞI
KONUT EDİNDİRME FONU YÖNERGESİ
Amaç ve Kapsam
Madde 1- Yönergenin amacı, SAYDES üyelerinin kurumun konut edindirme fonundan faydalanırken kurum ve muhataplar tarafından uyulacak usul ve esasları düzenlemektir.
Kısaltmalar
Madde 2- SAYDE- Sağlık Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneğini
SAYDES- Sağlık Yardımlaşma, Dayanışma ve Biriktirme Sandığını
KURUM- SAYDE çatısı altında hizmet veren tüm birimlerin yekununu
YÖNETİM KURULU- Dernek ve/veya Sandık Yönetim Kurulunu
KEF- Konut Edindirme Fonunu
KEB- Konut Edindirme Birimini
ifade eder.
Konut edindirme fonu çatısı altında bu yönergede yazdığı şekli ile birden çok fon için aynı anda üyelikler kabul edilebilir. Fonların yönetimi bu yönergede belirtilen hükümler doğrultusunda gerçekleştirilir.
Konut edindirme fonlarına, fona üye olan kişiler tarafından bu yönergede yazan hükümler doğrultusunda aidat yatırılır ve yine bu yönergede yazan hükümler doğrultusunda fonların bağlı olduğu fonlardan faydalanılır.
Konut edindirme fonunu tek elden yönetmek ve işlemlerini takip etmek üzere, Genel Merkez bünyesinde bir Konut Edindirme Birimi (KEB) kurulur.
KEB 2 kısımdan oluşur. Karar Üyeleri Kurulu ve Sekreterya.
Sekreterya için gerektiği kadar personel istihdam edilir.
Karar Üyeleri Kurulu için ise dernek yönetim kurulu üyeleri içerisinden ve bu konudaki ehil kişilerden gerektiği sayıda kişi yine dernek yönetim kurulu tarafından resmi karar alınarak atanır. Fonlar ile ilgili yürütme kararlarını Karar Üyeleri Kurulu alır ve uygulanmasını takip ederler.
KEB'ler tarafından makul mantıklarla uygulanmakta olan bir fona yeni üye alımı durdurulabilir.
Bir projenin hızlı şekilde pazarlanması o projenin sürdürülebilirliğini doğrudan etkilemekte ve sonuçlandırılması da bu hıza bağlı olmaktadır. Bu nedenle, KEB yönetim kurulu tarafından kabul edilen projeleri, fonun özelliklerine, günün şartlarına, güncel piyasa şartlarına, hedef kitlenin alım gücüne, hedef kitlenin ödeme gücüne ve sair bir çok etkene göre satış teknikleri geliştirerek pazarlama yetkisine sahiptir. KEB, KEF çatısı altında uygulanan her projeye ticari bir girişim olarak yaklaşım gösterir ve başarıya ulaşmak için gerekli tüm tedbirleri alır.
KEB, pazarlama esnasında yönetim kurulunun yürüteceği veya yerine getireceği bazı faaliyetlerin pazarlamaya etkisi olacağını planlıyorsa bu talepleri yönetim kurulundan isteyebilir. Yönetim kurulu bu talepleri proje faydasına olacak şekilde gerçekleştirir.
Biriktirme bazlı fonlara sadece SAYDES üyeleri üye olabilir.
Her fon nizamnamesi uygulamaya sokulacak olan fonlara dair cayma akçesi, süre, konu, peşinat gibi asli unsurları ayrıntılı olarak belirtir.
Ab) Gayrimenkul Projeleri; KEF çatısı altında, gayrimenkul edinimlerine yönelik projeler geliştirilebilir. Bu tip projelerde de, edinilecek gayrimenkullerin nitelik ve nicelik olarak özellikleri, ödeme şekilleri, ödeme koşulları ve sair hususlar proje başlangıcından itibaren belirlenmelidir.
Bb) Arsa Biriktirme Fonları; Arsa biriktirme fonları, küçük yatırımları konut arsalarına çevirmek amacıyla hizmet verir. Şöyle ki; arsa biriktirme fonunda nitelik ve nicelikleri önceden belli olan fiziki projeler yer almaz. Bu fonlara üye olan kişilerin birikim yapması sağlanarak bu birikimler belli bir doygunluğa ulaştığında, üzerine konut yapılabilecek arsa yatırımlarına çevrilmesi hedeflenir. Fon birikimleri gayrimenkul yatırımlarında kullanılarak büyütülebilir.
Bc) Gayrimenkul biriktirme fonları; Gayrimenkul biriktirme fonları, küçük yatırımları gayrimenkul yatırımlarına çevirmek amacıyla hizmet verir. Şöyle ki; gayrimenkul biriktirme fonunda nitelik ve nicelikleri önceden belli olan fiziki projeler yer almaz. Bu fonlara üye olan kişilerin birikim yapması sağlanarak bu birikimler belli bir doygunluğa ulaştığında, doğrudan fiziki olarak bitmiş olan gayrimenkul yatırımlarına çevrilmesi hedeflenir. Fon birikimleri gayrimenkul yatırımlarında kullanılarak büyütülebilir.
Madde 10-
Üyeler projelere veya fonlara payları oranlarında ortak olurlar ve payları karşılığında kazanım elde ederler.
Uygulanacak olan projeler veya fonlarda, her üyeye haklarını göstermek üzere PAY SENEDİ verilir. (Biriktirme fonları istisnadır. Biriktirme fonlarında banka dekontları aynı işlevi görür.)
Eğer uygulanacak olan projeler veya fonlar, üye olan kişilerin proje veya fona ödemiş olduğu akçeler üzerinden kazanım sağlıyorsa yani biriktirme fonuna üye iseler, o üyelere haklarını göstermek üzere kaç hissesinin olduğunu göstermek üzere PAY HİSSE SENEDİ düzenlenir ve her 6 aylık dönemde hesap uzlaşmaları sağlanmak üzere üyelere gönderilir.
(Örnek; 100 konutluk bir projeye 100 pay kaydedilebilir ve her pay için bir pay senedi düzenlenir. Aidatı 100,00 TL olan bir biriktirme fonunda ise her 100,00 TL'yi gösteren dekont bir hisse anlamını taşır.)
Fon Oluşturma
Bir kişi birden fazla biriktirme fonuna üye olabilir.
Biriktirme fonunun nasıl yürütüleceğine dair özel şartları kendi nizamnamesinde belirtilir.
Biriktirme fonlarında biriken parayı yatırıma çevirmek için nihai yetkili organ SAYDES yönetim kuruludur. KEB'in almış olduğu yatırım kararını iptal edebilir veya bütçesini düşürebilir.
Uygulamaya konulacak her fon için, fon nizamnamesinde bir peşinat belirlenir ve fona üye olmak için bu peşinatın ödenmesi şarttır.
Uygulamaya konulacak her fon için ayrıca aylık aidat belirlenir ve o fon üyeleri bu aidatı ödemek zorundadırlar.
Fonlara üye olduktan sonra 60 ay içerisinde istifa edilmesi halinde üyelerin fona ödedikleri cayma akçeleri yanar. Üyenin, fondaki birikiminden cayma akçesi düşülür ve kalan birikimi getirisiz olarak üyeye geri ödenir.
Fona kayıt için belirlenecek peşinat miktarları ve aylık aidat miktarları bu yönergenin 22. maddesinde sayılı hisse değeri uygulamasına uygun olmalıdır.
Fon üyelerine, kazanımları proje bazlı fonlarda payları, biriktirme bazlı fonlarda hisseleri üzerinden hesaplanarak dağıtılır.
Biriktirme fonlarının amacı dayanışma sayesinde üyeleri konut sahibi yapmaktır. Fon bütçelerinden alınacak gayrimenkullerin ve yapılacak yatırımların vergileri, harçları, masrafları, tadilat masrafları, varsa emlakçı komisyonları, çalıştırılıyor ise personel masrafları ve sair fona ait giderler haricinde gider yapılmaz.
Biriktirme fonları sadece üyelere hizmet verir. Yani fonlara üye olabilmek için SAYDES üyesi olmak şarttır. SAYDES üyeliğinden istifa etmek, fonlardan istifa anlamına gelir. SAYDES üyeliğinden istifa eden üye, fon üyeliğinden çıkarılır. Bu durumda yukarıdaki hükümler uygulanır.
Her biriktirme fonunda kendi içerisinde yürütülecek faaliyetler neticesinde elde edilen gelirler yine fon bütçesinde değerlendirilerek en geç 60 ay neticesinde elde edilen birikimler ile üyelerin konut sahibi olmaları için gerekli işlemler yapılır. 60 ay nihai süre olup birikimlerin yeterli olması halinde daha kısa sürede de işlemler başlatılabilir.
Fonlarda biriken bütçe ile arsa, konut, işyeri ve sair gayrimenkuller satın alınabilir. Bu gayrimenkuller alındıktan sonra satılarak veya kiraya verilerek gelirler artırılabilir. Arsalara binalar yaptırılıp satılabilinir veya kiraya verilebilinir. Buradaki önemli nokta şudur; biriktirme fonlarında birikecek olan bütçe asla ve kati surette bankalarda vadeli mevduat hesaplarında değerlendirilemez. Her türlü gayrimenkul yatırımı yapılır. Yapılacak yatırımlarda fonun kazançlı çıkması esas alınır.
60 aydan önce fon üyeliklerden ayrılan üyelerin fonlara aktarmış oldukları aylık aidat birikimleri şu şekilde iade edilir. Eğer fonlardaki bütçelerin tamamı ile bir yatırım yapılmış ise o yatırımın satılması beklenir ve satıldıktan sonra üyeye aylık aidatları ödenir. Bir diğer halde ise fonda birikecek yeni aylık aidatlar üyenin alacağı aidatın 10 katına ulaştığında ödeme yapılması şeklindedir. Bu 2 şekil dışında 60 aydan önce fondan istifa eden üyeye aylık aidatları geri ödenmez. 60 ay neticesinde fondaki birikimler ile bir gayrimenkul alınmış ve bu gayrimenkul satılığa çıkarılmış ise üyelerin hisse hesaplamaları için gayrimenkul satışının beklenmesi mecburidir.
Yapılacak yatırımlar piyasa koşullarına ve güncel ekonomik şartlara uygun olarak gerekli birikim yapılarak peşin para ile yapılır. Banka kredisi ve sair borçlanma usulleri ile yatırım yapılmaz.
Proje fonlarına üye olan kişiler hisselerini başka üyelere devir edebilirler. Biriktirme fonlarındaki üyelik hakları başkasına devredilemez. Proje fonundaki payın başka bir kişiye devri halinde, fon bütçesinden hissesini devreden üyeye ödeme yapılmaz. Devir işlemini yapan üyeler kendi aralarında devir akçesine serbestçe anlaşırlar. KEB bu duruma müdahil olmaz. Devir alan üye devreden üyenin tüm taahhütlerini aynen kabul etmiş sayılır ve devam ettirir. Devir işlemi karşılıklı yapılan ve yazılı olan, fon yöneticilerinin huzurunda imza edilen bir irade beyanı ile gerçekleştirilir.
Biriktirme fonlarına en az 1 aylık aidat ödenmek zorunludur. Ödenecek aylık aidatlar ödenmediği takdirde, üye eğer fon getirilerinden faydalanmak istiyorsa eksik kalan tüm aidatlarını tamamlamak ve her taksit için geciken her ay % 10 ceza uygulanarak ödeme yapmak zorundadır. Peşinat ödemesinden sonra hiç ödeme yapılmayarak 5 yılın doldurulması halinde veya cezaları ana parasını geçen üyeler için 5 yıl neticesinde sadece ana paralarının karşılığındaki hisseleri hesaplanıp geri iade edilir. Bu tip üyelerin ödemeleri için herhangi bir getiri hesaplanmaz.
Senet, çek gibi değerli evrak haricinde fonlara aktarılacak tüm ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması zorunludur. Nakit ödemelerin hiç biri elden tahsil edilemez. Banka kayıtları asli kayıtlardır ve uyuşmazlık halinde banka kayıtları ispat niteliğine sahip kayıtlar olarak kabul edilir.
KEB tarafından tertip edilecek olan Pay Sahipleri Toplantılarına pay sahiplerinin kendileri, eşleri, 18 yaşını aşmış çocukları veya noter marifetiyle vekalet verdikleri vekilleri katılırlar. Bir kişi en fazla 10 pay sahibine vekalet edebilir. Noter vekaletleri, SAYDESKENT web sitesinden yayınlanacak örnek vekaletlere uygun olacaktır.
Pay sahiplerinin kendileri veya ikinci paragraftaki şartlara uyan kişiler, temsil ettiği pay sahibi adına tebliğ almaya ve toplantı esnasında alınacak kararlara katılma hakkına sahiptirler.
Tebligat
SMS'ler pay sahibinin doldurmuş olduğu ilk üyelik formundaki GSM numarasına gönderilir. Eğer bu GSM numarasında herhangi bir sorun varsa veya değişmiş ise pay sahibi bu durumu 3 gün içerisinde KEB'e bildirmez ve yeni GSM numarasını kaydettirmezse, mevzu bahis GSM numarasına gönderilen SMS resmi tebligat sayılır.
Proje bazlı pay senetlerinde gayrimenkul ediniminden sonra, pay sahibi üyelere veya üyeye vekalet edenlere, yapılacak ilk toplantı da pay senetleri elden teslim edilir. Pay senetleri kıymetli evrak niteliğindedir ve kesinlikle posta veya kargo gibi kanallardan dağıtımı yapılmaz.
Proje bazlı pay senetlerinde eğer ödemeler vadeli şekilde yapılıyor ise pay senetlerine borç şerhi konulur ve borç tam olarak bitmediği sürece pay senedindeki şerh kaldırılmaz. Vadeli ödemelerin hepsinin yapılması halinde şerh kendiliğinden kalkar. Üye veya kendisine vekalet eden kişi, KEF genel merkezine şerhli pay senedini teslim etmek şartıyla, şerhsiz yeni bir pay senedi düzenlenmesini talep edebilir. Fon yetkilileri şerhsiz bir pay senedi belgesi düzenleyerek pay sahibi üyeye teslim ederler.
Biriktirme bazlı olarak hayata geçirilen fonlarda ise üyelere tek tek pay senedi tanzim edilmez. İlgili fon hesaplarına aktarım yapıldığına dair banka dekontları pay/hisse senedi niteliğindedir.
Gerekçe; Kararsız kişilerin fonlara kayıt yaptırmasını engelleyerek, kararlı ve iyi niyetli isteklilere ulaşmak ve bu sayede üye eksilmesinden kaynaklanan hedeften sapmaların önüne geçmek.
Fon yönetimleri, yürütülecek tüm proje veya birikim fonları için cayma akçesi belirlemek zorundadır. Her fon için, amaçlanan iş ve işlemlere göre değişik miktarlarda cayma akçeleri belirlenebilir.
Cayma akçesi, üyenin, fon nizamnamesinde belirtilen süreden veya yatırımdan önce ayrılması halinde kuruma irat olarak kaydedilecek nakit tutardır.
Cayma akçesi ayrıca alınabileceği gibi, fon ödentileri içerisinden kesinti yapılması şeklinde de belirlenebilir.
Hisse devri yapılacak taraf, öncelikle KEB'e bildirilecek ve KEB'in olurları alınacaktır. Kuruma zarar vermiş olan kişiler, üyeliği diğer üyeliklere zarar vereceği öngörülen kişiler veya sair durumlarda KEB pay devri yapılacak tarafın üyeliğini kabul etmeme hakkına sahiptir.
Hisse devri yapıldıktan sonra yeni pay sahibi olan kişi önceki pay sahibinin haklarını üzerine aldığı gibi, tüm sorumluluklarını da üstlenmiş olur. Bu yönergede geçen hükümler yeni pay sahibi içinde aynen uygulanır
Nizamnameye bu hususlarda konulan hükümlere uyulmadığı takdirde pay sahibinin cayma akçesi sandığa irat olarak kaydedilir ve pay sahibinin tüm hakları düşer. Cayma akçesi dışında kalan miktarlar bu yönergenin 10. maddesinde sayılı şekilde pay sahibine geri iade edilir.
Herhangi bir ödeme yapılmadan önce, üyelikler için istenilen ek belgelerin KEB'e teslim edilmesi üyelik başlangıcı sayılmayacağı gibi, ödeme yapıldığından itibaren, istenilen ek belgelerin makul bir süre geç teslim edilmesi, kabul edilebilir mücbir sebeplere bağlı olarak bir teslim süresinin uzaması (terör olaylarının etkisi gibi) veya teslim edilen evraklarda eksiklik/hata olması da irade beyanını geçersiz kılmaz.
İrade beyanı gerçekleştirildikten sonra, kişinin üyeliğe kabul edilip edilmemesine KEB karar verir.
Genel Hükümler
1- Hisse Değeri; Biriktirme Fonlarına aktarılan ödemelerin hesaplamaları hisseler şeklinde olur. Fon yönetimleri oluşturulacak her fonun nizamnamesinde bir taban hisse değeri belirler. Gerçekleştirilecek her ödeme (peşinat, cayma akçesi, aidat ve sair) bu hisse değeri ve katları üzerinden belirlenir.
(Örnek; hisse değeri 100 TL, peşinat 10.000 TL, cayma akçesi 4.000 TL, aylık aidat 300 TL)
2- Hisse Getirisi; Biriktirme fonlarının nizamnamelerinde belirtilen hedeflere ulaşması veya fon çalışma süresinin dolması neticesinde fon havuzunda biriken kazanımlar ilgili konut edindirme fonu üyelerine dağıtılır. Bu dağıtımlar üyelerin fondaki hisse tutarları üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Formül şöyledir; fondaki kazanım : toplam hisse adedi X üyenin hisse adedi = üyenin kazanımı
3- Üyelik Getirisi; Proje bazlı fonlarda, projede önceden hesaplanan yapılaşmadan daha fazla yapı elde edilirse fazladan elde edilen bu yapılar KEB tarafından satılır ve elde edilen gelir ilgili fonun üye sayısına bölünerek üye başı eşit miktarda dağıtımı yapılır.
4- Biriktirme Fonları Havuzu; Biriktirme fonlarının tüm gelir ve giderleri bir ana hesap üzerinden yürütülür. Bu ana hesap o fonun havuz hesabı özelliğindedir. KEB, fon nizamnamesinde belirtilen süre dahilinde ve bu yönerge hükümleri doğrultusunda işlemlerini yapar. Bu süre içerisinde yapılan girişimlerden elde edilen iratlar üyelere dağıtılmaz. Elde edilen iratlarda yeni ödeneklere eklenerek yatırım yapılmaya devam edilir.
5- Hisse Getirilerinin ve Ana Paraların Üyelere Dağıtım Dönemi; Biriktirme fonlarında üyelere dağıtılacak iratların hesaplamaları, fon nizamnamesinde belirtilen süre sonunda ve bu yönerge hükümleri doğrultusunda fonun tüm işlemlerinin bitirildiği zaman hesaplanarak üyelere hisse getirileri ve ana paraları teslim edilir.
6- Biriktirme Fonundan Konut Teslimi; Biriktirme fonunda biriken iratlarla fon üyelerine konut sağlanmışsa, konut ödemelerinin ardından, fonda kalan miktar varsa üyelere sadece o miktar 2. maddedeki hisse getirisi formülü ile dağıtılır. Üyelerin fondaki ana paraları ve hisse getirileri, konut bedelini karşılamıyor ise ilgili üyeden kalan miktarı tamamlaması talep edilebilir veya KEB'in belirteceği şekilde mahsuplaşma veya teslimat yapılabilir.
7- Faiz; Konut edindirme fonlarında biriktirilecek maddi edinimler, elde edilecek iratlar, üye ödentileri ve sair kesinlikle faizli iş ve işlemlerde kullanılamaz, faizli iş ve işlemlere konu edilemez.
8- Fon Durumlarının İlanı; Fonlarda yapılan çalışmalar, yapılan yatırımlar, girişimler, elde edilen iratlar, yapılan giderler ve sair fon bilgilerinin "Genel Bilgi" düzeyindeki kamuoyuna açık yapılabilecek bildirimleri www.saydeskent.com sitesi üzerinden üyelere ilanen periyodik aralıklarla duyurulur.
Ticari sır niteliğindeki bilgiler ise KEB tarafından yazılacak mektuplar ile üyelerin adreslerine iadeli taahhütlü gönderiler ile periyodik aralıklarla gönderilir.
9- Başkasının Adına Ödeme Yapılması; Üye olan veya üye olacak bir kişi adına başkası ödeme yapabilir. Şöyle ki; ödemelerde önemli olan kimin yaptığı değil kimin adına yapıldığıdır. Bu tip ödemelerde işlem açıklamasına adına ödeme yapılacak kişinin bilgisi ve ne için ödeme yapıldığı belirtilerek işlem yapılır.
Örnek; Ali Veli'nin SAYDESKENT peşinat ödemesi olan 15.000,00 TL'dir.
10- Arsaların veya Gayrimenkullerin Mülk Sahibi;
Gerekçe; Belli sayıda üyelerin bir araya gelerek oluşturdukları bu tip işlerde, otoritenin her üyeye eşit şekilde dağıtılması halinde;
A- Borçlarından dolayı bir üyeye icra geldiğinde edinilen gayrimenkule de icra konmasının, yani kişisel borçların ve icraların projeyi işlemez hale getirmesi,
B- Üyelerden birinin veya bir kaçının ölümü halinde hissesinin mirasçılara bölünmesi ve bu durumun projeyi işlemez hale getirmesi,
C- Üyelerden her hangi bir veya bir kaçının fikir uyuşmazlığı halinde bir araya gelmemelerinin projeyi işlemez hale getirmesi,
D- Üyelerin farklı mahalle, ilçe veya illerde ikamet etmesi, farklı işlerde çalışıyor olmalarından dolayı özellikle resmi makamlarda hızlı bir şekilde icra edilmesi gereken işlemler için bir araya gelememesinin projeyi işlemez hale getirmesi,
Yukarıda sayılan sebeplerden ötürü konut edindirme fonları çerçevesinde edinilecek gayrimenkuller SAYDE ana tüzel kişiliği üzerine alınır ve gerekli kazanımlar elde edildikten sonra veya gerekli inşaat işlemleri bittikten sonra üyelerin üzerine kat mülkiyeti şeklinde teslim edilir.
11- Değer Artış Payları; Konut Edindirme Fonları çerçevesinde edinilen gayrimenkullerin kazanımları, o fona üye olan kişilerin hakkı olmakla birlikte bu gayrimenkullerin hiç biri DAP'lara konu edilemez.
Tutulacak Kayıtlar
A- SIRALI KARAR TUTANAKLARI; Sıralı karar tutanakları bir dosyada istiflenir. Sıralı karar tutanakları her ay sonunda Genel Başkana sunulur ve Genel Başkan dernek mührü ve ıslak imza ile onayladıktan sonra dosyasına konulur.
B- ÜYE KÜTÜK DOSYALARI; Fonlara üye olanlardan istenilen üye kayıt formu, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi belgeler üye kütük dosyalarında tutulur. Bu dosyalara, her üye için bir dosya numarası verilir.
C- BANKA DEKONTLARI KLASÖRÜ; Banka dekontları hem ilgili üyenin kütük dosyasına konulur hem de ayrıca oluşturulacak olan Banka Dekontları Klasörüne tarih sırasına göre konulur.
D- ANA DOSYA; Fonlara üye olan üyelerin isimleri, dosya numaraları ve sair diğer bilgileri excell ortamında oluşturulacak bir dosyaya kaydedilir ve bu bilgiler hem sayısal veri olarak hem de her ay sonunda çıktı alınıp Genel Başkan'a onaylatılarak arşivlenir.
E- GELEN GİDEN EVRAK DEFTERİ; Fona gelen ve fondan çıkan evraklar, gelen giden evrak defterine kaydedilir. Bu defterler Genel Başkan tarafından onaylanır.
F- FATURA KLASÖRÜ; Fonun giderlerini gösteren ödeme belgelerinin asılları dernek muhasebe birimine gönderilir. Ödeme belgelerinin bir nüshası ise fondaki fatura klasörlerinde arşivlenir.
G- DİĞER KLASÖRÜ; Diğer klasörlerde tutulmayan evrak ve belgeler bu klasörlerde arşivlenir.
Mücbir Sebepler
Eğer fonların iş ve işleyişi etkileyen idare tarafından yapılan iş ve işlemler, denetim faaliyetlerinin uzaması, deprem, sel ve sair doğal afetler gerçekleşirse veya terör olayları gibi olaylar nedeniyle iş yapmanın olanaksızlaştığı dönemlerde mücbir sebepler ortadan kalkana dek fon işlemleri dondurulabilir, duruma özel sistem geliştirilebilir veya fonun korunması için olağan dışı tedbirler alınabilir. Mücbir sebepler dolayısı ile işlem yapılamıyorsa fon yöneticilerinin sorumluluğu bulunmaz. Bu tedbirler mücbir sebepler ortadan kalkana kadar devam eder. Mücbir sebep ortadan kalktıktan sonra en geç 30 gün içerisinde olağan akışa geri dönülür.
Yetkili Merciler
Madde 28- Konut Edindirme Fonlarına katılmak üzere irade beyanında bulunan herkes bu yönerge hükümlerini baştan kabul etmiş sayılır.
Taraflar arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkması halinde Ankara Mahkemeleri ve Ankara İcra Daireleri yetkili mercilerdir.
Diğer Hükümler
Madde 29- Bu yönergede hüküm bulunmayan konu ve durumlarda Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu, SAYDE Tüzüğü, SAYDES Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Bu yönerge fonların ve üyelerin yararına olarak yönetim kurulu tarafından her zaman geliştirilebilir.
Yürürlük
Madde 30- Bu yönerge dernek yönetim kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlük kazanır.
Bu yönerge hükümlerini Genel Başkan yürütür.